18 Kasım 2008 Salı

İnteraktif Pazarlama ve Obama!

Obama’nın seçimlerde genç Amerikalıları etkilemek için interaktif kanalları etkin kullandığını okumuştum geçen gün bir dergide.. ancak rakamsal olarak veriler yoktu henüz araştırmalarda. Sonuçların üzerinden zamanın geçmesiyle rakamlarda ortaya çıkmaya başladı.. Gerçekten şaşırtıcı..

Obama’nın Facebook’ta 2 milyonun üstünde Amerikan destekçisi varken, McCain’in 600.000′di.Twitter’da bu rakam Obama için 112,000 iken McCain 4,600′de kaldı.115,000 üyesi olan BarackObama.com’a 1,800 video yüklendi,videolar 97 milyon görüntülenme alırken, site 18 milyon kez ziyaret edildi.28,000 üyesi olan JohnMcCain.com’a ise 330 video yüklendi, videolar 25 milyon görüntülenme alırken, sitenin trafiği 2 milyonda kaldı.Youtube’da da Obama kazandı.Asıl darbeyi Black Eyed Peas solisti Will.i’nin çektiği “Yes, we can” video klibi yaptı ve bir gecede milyonlarca Amerikalı tarafından izlendi.


Obama aynı zamanda mobil mecraları ve podcastlari de çok etkin bir biçimde kullandı, Facebook sayfasında savaş karşıtı duruşunu yansıtan “Pork Invaders” isimli bir video game yayınladı, iPhone için üretilen Obama Application’ı ile destekçilerinin Obama Söylemlerini arkadaş listesindeki kişilere göndermelerini sağladı…Çağımızı yakalayarak, diğer tüm adayların önüne geçti,başarılı bir online kampanya yürüttü de diyebiliriz..Öyleki, başkalarına da ilham kaynağı oldu; seçimler esnasında 500′den fazla Amerikalı politikacı kendilerine Facebook sayfası edindi.

Bu sonuçların ardından Türkiye'de yapılacak seçimleri merakla bekliyorum! Son seçimlerde bazı partilerin pazarlama bütçelerinin kesesini açtığını emailingler toplu smsler gönderdiğini pazarlama danışmanları ile çalıştıklarını biliyorum ancak Amerika seçimlerinin ineraktif kanalları kullanarak elde ettiği başarıdan sonra bizim siyasetçilerimiz ne kadar ve nasıl el atacaklar bu işe bekleyelim ve görelim!!!

2 yorum:

PENNEARABIATA dedi ki...

Aman Obama kadar para harcamasın zaten bizimkiler. Sokaklara afiş ve bayrak asarak seçim kazanacaklarını zannediyorlar halen. Kömür dağıtanlar kazanır yine bizde...

Siparişleriniz İçin dedi ki...

haklısınız sayın pennearabiata:)